VIP POTI DO ZDRAVJA 2020

TEK IN HOJO ZA UPANJE

SMO VDC-JEVCI PRILAGODILI TRENUTNIM COVID 19 RAZMERAM
IN NAŠ TRADICIONALNI TEK IN HOJO PREOBLIKOVALI V

VIP POTI DO ZDRAVJA

VKLJUČENI INOVATIVNI POVEZANI - ODGOVORNI DO SEBE IN OKOLJA

Še vedno hodimo, tečemo za zdravje, za podporo, za povezano in solidarno družbo. Povabimo sosedo, soseda,  prijatelje,  znance, ki jih ob jutrih srečaš na svoji poti po Europarku pa jih nikoli ne ogovoriš  – naj pač gredo svojo pot, člane društva, razred, skupino v vrtcu, pridruži se nam na poti do zdravja. Lahko izbereš eno izmed treh (dveh) poti v Europarku, slediš navodilom in nalogam, ali pa se preprosto prepustiš in uživaš. Lahko hodiš tudi  okrog svoje hiše, po svoji vasi, po priljubljeni trim stezi, kjerkoli, pogoje je, da se povežeš z nekom, ki ga še ne poznaš prav dobro, pa čeprav veš, da stanuje na istem vhodu.

V mislih se lahko povežeš s vsemi, ki v tem trenutku potrebujejo tople misli in besede tolažbe, lahko svojo pot posvetiš, vsem, ki jih je bolezen premagala. Lahko pa svojo pot posvetiš sebi, skupini s katero se boš prijavil na tek ali hojo, se povrneš v otroška leta in malo za šalo, malo zares poslikaš, kako si nalogo opravil. 

Na koncu se lahko “pofočkaš” / prijaviš na naši spletni strani in podpreš naš projekt. Veseli bomo tudi kakšne slike. Za vse, ki boste sodelovali bomo v začetku novembra naredili žreb in podelili praktične nagrade. 

KAKO VIP POTI POTEKAJO ?

3 POTI V EVROPARKU

V Ervorparku Zagorje smo za vas pripravili tri različne poti, ki jih zagotovo poznate.
Izberi si eno in opravi naloge. LAHKO JIH IZVEDEŠ TUDI KJERKOLI DRUGJE!

RAZLIČNE NALOGE

Na različnih poteh smo za vas pripravili različne naloge. Če ne morete v Evropark, jih seveda lahko opravite tudi drugje.

ZA VSE STAROSTI

Ne glede na to, da so naloge bolj pisane na kožo otrokom se je zabavno in hkrati poučno tudi nam starejšim zamisliti, prisluhniti sebi, naravi, ki jo pogosto jemljemo kot samoumevno.

NAGRADNA IGRA

Ko opraviš naloge izpolniš spletni obrazec, pripneš sliko, video... in sodeluješ v nagradni igri, kjer bomo med tistimi, ki so sodelovali izžrebali srečneža.

POTI IN NALOGE

OKROG EVROPARKA
ZEMLJA

Na poti okrog europarka se  večkrat ustavite in v TIŠINI poslušajte, kaj poleg bitja svojega srca še slišite, katere zvoke narave slišite in jih zapišite v preglednico.

Sedaj ko si se ustavil in  skušal razvozlati katere zvoke narave prepoznaš se ustavi še enkrat in poslušaj samega sebe. poslušaj, kako se dviga in spušča prsni koš, poslušaj zvok, ki prihaja nekje iz trebuha, poslušaj bitje svojega srca. Poznavanje svojega telesa, poznavanje tega, kako deluje ta čudežni stroj je predpogoj za ohranjanje zdravja, da več, čutiš, kdaj tvoje telo ne deluje, kot bi moralo, kdaj je potrebno prositi koga za nasvet, spremeniti kakšno škodljivo navado v svojem življenju. V skico človekovega  telesa zapiši kam sodijo pljuča, možgani, srce, želodec, jetra črevesje. Iz priloženih sličic nato izreži dele telesa in jih prilepi na mesto kjer si sam ali s pomočjo učiteljice ali vzgojiteljice zapisal ime tudi prilepi.

Na svoji poti okrog Europarka  poskušaj najti kakšno mravljišče. Mogoče opaziš mravljico pa ji skušaj slediti do mravljišča. Če mravljišča na poti ne boš našel, ga skušaj poiskati ob kakšni drugi priliki, sprehodu. Če ne poznaš pesmi Mravljica, priljubljene skupine Čuki jo sam ali s pomočjo poišči na You tubu. pesmica je prijetna, gre hitro v uho, zraven pa se lahko ob zvokih še prijetno razmigaš in zaplešeš. Tudi tega posnetka se bomo VDC-jevci razveselili in mogoče boš prav ti ali tvoja skupina izžreban, da prejmeš nagrado

DO LETALIŠČA
ZRAK

Postavite se na odprto mesto, od koder lahko opazujete oblake. S seboj lahko prinesete tudi ogledalo in ogledale opazujete v ogledalu. Opazujte, kako se oblaki premikajo, spreminjajo obliko, skušajte ugotoviti kakšno vreme napovedujejo oblaki. V literaturi – ali pa izrežeš pa skušaj oblake, ki jih vidiš tudi poimenovati.

Pot te je pripeljala do aerokluba in letal. Kaj veš o letalih, kakšne oblike mora biti letalo, da lažje drsi skozi zrak, si se že peljal z letalom, prijateljem opiši svojo izkušnjo leta. V šoli, v vrtcu ali doma iz papirja izdelaj letalo dobrih želja. Če boste nalogo naredili v šoli ali vrtcu lahko naredite eno veliko letalo, nanj zapišete eno skupno dobro željo in fotografijo pošljete Junakom tretjega nadstropja na Onkološem inštitutu v Ljubljani. Vsi ljudje in vsi otroci nimajo te sreče, da bi v tem trenutku tekali zdravi in razposajeni naokrog. In ker gradimo vključujočo in povezano družbo je prav, da svoje dobre misli in želje pošljemo še drugim. Če ste starejši bo zadostovalo, da svojo dobro misel namenite znancu ali znanki, ki se bori z boleznijo. Ga pokličete, čeprav vas je strah in ne veste kako bi se pogovarjali o njegovi bolezni. Verjemite,  pogovor bo stekel brez težav, takoj ko vas bo prijatelj ali znanec zaslišal. Če ne poznate nikogar pa prav gotovo lahko za bližnjega naredite kakšno dobro delo ali mu namenite pozornost. 

OB RIBNIKU
VODA

Ustavi se pri ribniku in naštej prebivalce ribnika. Lahko jih zapišeš ali narišeš na list. Skušaj razmisliti o čisto preprostih vprašanjih, zakaj rib ne smemo dati na suho, s čim se hranijo ribe, če ima kdo izmed prisotnih doma akvarij naj pove ostalim, kaj ima poleg rib še v akvariju, kaj delajo ribe pozimi, zakaj vode v ribniku nikoli ne zmanjka, ob pomoči učitelja, vzgojitelja, skušaj razmisliti, kako po tvojem mnenju kroži voda v naravi, ali lahko živa bitja med njimi tudi človek živimo brez vode, je na naši zemlji dovolj pitne vode. 

Ker pot okrog ribnika ni naporna, se lahko preizkusiš tudi v teku in na ta način narediš nekaj koristnega za svoje zdravje in boljše počutje.

Pot lahko izkoristite tudi za pogovor z družinskim članom, prijateljem, sodelavcem, …. 

PRIPOMOČKI ZA NALOGE

Tako nekako smo si zamislili letošnji 9. tek in hojo za upanje oz. VIP POTI DO ZDRAVJA – vključeni in povezani odgovorni do sebe in okolja. Covid 19 nas je pravzaprav prisili v razmišljanje, da se zadeve lotimo drugače, če smo v preteklosti dogodek organizirali na način, da smo se 1.10. združili v Europarku ter se na ta način povezali in ozavestili pomen zgodnjega odkrivanja raka, pomen samopregledovanja, to letos naredimo zase. Da smo odgovorni najprej do samega sebe in potem tudi do družbe in okolja v katerem živimo.

Lahko hodite po zemlji, letite po zraku ali plavate po vodi, samo, da spoštujete VSE V ZVEZI S CORONO, ki veljajo v vaši državi ali občini.
Ne pozabite se prijaviti.

VIP POTI DO ZDRAVJA POTEKAJO OD 1.10.2020 DO 31.10.2020

Do konca VIP POTI DO ZDRAVJA še….

VIP POTI DO ZDRAVJA EVROPARK ZAGORJE OB SAVI ALI KJERKOLI V VAŠI OKOLICI

V Evroparku v Zagorju lahko izbereš katerokoli pot, jo pretečeš, prehodiš, … karkoli želiš. 

Lahko pa naloge opraviš kjerkoli želiš….

VIP POTI DO ZDRAVJA PRIJAVI SE, SODELUJ V ŽREBU IN SI PRISLUŽI NAGRADO

Po opravljeni poti izpolni obrazec, oddaj sliko s poti, video, karkoli…in sodeluj v nagradnem žrebu za naše izdelke iz e-trgovine. 

VIP POTI DO ZDRAVJA PRIJAVNICA

VIP POTI DO ZDRAVJA

VDC ZAGORJE OB SAVI

Like this:

Skip to content
%d bloggers like this: